Midwinterhoorn blazen
Ugchelen e.o.

Het bestuur

Begin juni 2015 is het eerste bestuur samengesteld. Casper heeft in eerste instantie Henk van de Berg gevraagd om de blaasgroep mee op te bouwen. Omdat al snel de organisatie van de Veluwse Avondmarkt in Beekbergen om de hoek kwam kijken, schoof ook Wim Meijer aan om hierbij te helpen. Gekscherend werd door Henk gezegd dat hier het bestuur van de blaasgroep zit. Dit was de eerste samenstelling van het bestuur.

Het huidige bestuur

  • 2014 Voorman Casper van Beek
  • 2015 Bloasmeester Henk van den Berg
  • 2016 Secretaresse en bloasmeester Suus Bijleveld

Hieronder kort het voorstellen van het bestuur

Voorman Casper van Beek
Vanaf februari 2012 ben ik midwinterhoorn gaan blazen bij de Veluwse Midwienterhoornbloazers, in de B groep.
De A groep bestond uit 25 leden en daar is dan een ledenstop. Vanaf begin 2014 gaat ook Dientje Quartel mee naar Epe. Eind 2014 bleek dat wij ook deze aankomende advent niet mochten doorschuiven naar de A groep. Zo zouden we weer niet aan het midwinterhoornblazen toekomen. Toen heb ik Dientje in de auto op de terugweg van Epe naar Ugchelen gevraagd of we dan zelf een blaasgroep gaan oprichten?
Dientje was het hier direct mee eens en zo zijn deze avond de Midwinterhoornblazers Ugchelen ontstaan.

Ik speelde trombone vanaf ongeveer 2000 tot 2016 bij de Muziekvereniging Ugchelen. Dit is een harmonie. Hier is het samen oefen en samenspelen erg leuk. Natuurlijk moet je wel muzieknoten leren spelen. Dat is op een midwinterhoorn een stuk eenvoudiger. Hier speel je geen muziekstuk, maar blaas je de vier verschillende natuurtonen uit je hoofd. Het leren spelen met verschillende noten blazen, met alleen gebruik te maken van lipspanning, is nog niet zo eenvoudig.

Ik hoop nog heel lang de voorman van de Midwinterhoornblazen Ugchelen te kunnen zijn. Ons belangrijkste doel is ons Nationaal Erfgoed, het Midwinterhoornblazen, in zijn traditie te behouden. Dat doen we met veel plezier en gezelligheid.

Bloasmeester Henk van den Berg
Een aantal jaren geleden  kwam ik bij een kerstmarkt op het Schubertplein in Apeldoorn bij een kraam te staan waar een man bezig was om een midwinterhoorn uit te hollen. Als hoornist ben je natuurlijk geïnteresseerd in alles wat hoorn is. Wilde ik er één kopen dan koste mij dat een euro per centimeter lengte van de hoorn (algauw een € 150,00 dus) Ik liet het er bij maar vond het buitengewoon interessant.
Een paar jaar later kwam ik bij toeval in gesprek met een man uit Twello die niet alleen midwinterhoorn blies maar ze ook zelf maakte. Voor een spotprijsje mocht ik bij hem een midwinterhoorn uitzoeken.
Bij hem kocht ik een blank gelakte midwinterhoorn gemaakt van een els. Ik blies in de adventtijd op de Leesterheide te Ugchelen maar zonder groep.  Ook deed ik mee bij het levend kerstverhaal "Zingen voor een kind" Verkleed als herder opende ik de vertelling door de Olde Rôep te blazen.

Ik ben door Casper gevraagd om bij het Midwinterhoornblazen Ugchelen te komen. Dat was op 9 december 2014. Samen met Casper, Dientje en ikzelf zijn we samen op de Leesterheide gaan blazen. Vanaf dat moment bestond de groep uit drie blazers. Ons eerste optreden was bij de Vrouwenvereniging Ugchelen.

Binnen een paar weken waren we van drie uitgegroeid tot 6 personen waarvan er twee nog nauwelijks konden blazen. Aan het einde van de adventsperiode hadden we een blaasgroep van 9 personen. Afgelopen jaar 2015 ben ik druk bezig geweest om de leden die nog niet zo goed konden blazen, te leren hoe ze drie tot vier heldere tonen uit de hoorn tevoorschijn kunnen toveren. Naast bloasmeester ben ik de secretaris van het bestuur.

Daarnaast vind ik heb belangrijk om dit prachtige instrument wat inmiddels als cultuur erfgoed op de erfgoedlijst staat, te behouden en aan de jeugd over te dragen. Voorlichting en of het houden van een presentatie over het ontstaan van de midwinterhoorn, het bouwen daarvan en het blazen  op scholen, kerstmarkten en/of andere gelegenheden behoort mijns inziens tot de taken van alle leden van de blaasgroep. Het is mij een eer en een genoegen om in klederdracht gekleed dit prachtige instrument te mogen bespelen en de cultuur daarvan door te geven. 

Rond mijn 8ste levensjaar werd ik lid van de plaatselijke muziekvereniging in Koudekerk a/d Rijn. Ik leerde daar trommelen. In de opleiding van de Kon. Marechaussee was ik lid van het tamboerkorps. Dit bestond toen uit in opleiding zijnde beroeps marechaussees. Elke avond werd er een uur geoefend. Eind 1980 werd het tamboerkorps her opgericht door leden van de Kon. Marechaussee die in het land werkzaam waren. Wederom werd ik tamboer voor drie dagen in de maand wat later 1 dag in de week werd. Door omstandigheden ben ik begin jaren 90 van trom omgeschoold naar Althoorn. Op dit instrument heb ik mijn muziekdiploma A en B gehaald. In 1991 verhuisde ik van Katwijk aan Zee naar Apeldoorn en werd daar lid van Muziek Vereniging Eendracht. Eerst op hoorn spelend vroeg het bestuur mij of ik over wilde stappen naar de euphonium (wordt ook wel tenor tuba of bariton genoemd).

Secretaresse en Bloasmeester SuuS Bijleveld
Al voordat ik hier kwam wonen was ik als westerling gefascineerd door het magische geluid van de midwinterhoorn (d.m.v. filmpjes op internet). In december 2014 hoorde ik “ze” in het echt in het Openluchtmuseum, en eenmaal verhuisd naar Loenen hoorde ik de betoverende sonore klank opnieuw op één van de Veluwse avondmarkten; het bijbehorende kraampje was gauw gevonden: de boodschap kwam over! Het was van de groep van Midwinterhoornblazen Ugchelen.
Er was niet veel voor nodig om mij er bij ingelijfd te krijgen: ik voelde me geweldig bevoorrecht dat dit zomaar op mijn pad kwam! Ik hoorde bij de 3e  aangroei van de groep in 2015:  uitbreiding van 7 tot 14 man/vrouw. Ook dit jaar zijn we weer uitgebreid, waardoor we steeds volwassener worden.

De groep verzorgde de mogelijkheid tot aanschaf van een mooie betaalbare hoorn; zelf werd ik fanatiek in het maken van happes en in het zoeken naar de mooie klank. Daardoor lukte het in het eerste seizoen al om lekker mee te blazen in de adventstijd. Inmiddels ben ik bezig een eigen hoorn te bouwen:  veel en zwaar werk, maar het gaat wel een keer lukken.

In het dagelijks leven ben ik freelance violiste (wel wat anders, maar er zijn ook overeenkomsten…), geef vioolles en zing met ouderen en dementerenden in verzorgingshuizen, binnen het project “Lang Leve Kunst” bij De Gruitpoort in Doetinchem.

Het is me een groot genoegen om deel uit te mogen maken van deze mooie traditie!